Pretty Easy

Poets je UV IQ op

We snappen je helemaal. Op die heerlijke helderblauwe dagen is het, als de zon ook maar even schijnt, zo verleidelijk om die zon tot je te nemen, of dat nu in het voorjaar is, de zomer, herfst of winter. Maar helaas: iedere keer dat je onbeschermd de zon in gaat heeft dat negatieve effecten voor je huid. Daarom vroegen we Dr. David Orentreich, Clinique’s ‘Guiding Dermatologist’, om een kleine update over de zon.

The Wink: waarom zou je je zorgen maken om zonlicht?
Dr. Orentreich: Iedere cel in je lichaam bevat een kopie van je genetische code. De genetische code bestaat uit DNA, en je kunt hem vergelijken met de software op je computer. Als de software beschadigd raakt, hapert de computer. Ultraviolet licht (UV) kan de DNA ‘software’ in cellen beschadigen. UV licht mag dan minder sterk zijn dan Röntgenstralen, het is wel dezelfde licht-familie, en de stralen dringen door in de huid en veroorzaken daar schade.

TW: Wat veroorzaken de verschillende UV stralen dan in de huid?
Dr. O.: De lange golflengte van UV heet UVA, onthou dat maar aan de A van Aging. Deze stralen kunnen de huid dieper binnendringen dan UVB stralen, en beschadigen daar het systeem dat de huid haar veerkracht geeft. UVB kun je trouwens onthouden aan de B van verBranden. En wist je dat zelfs tijdens de koudere maanden de hoeveelheid ‘stille’ UV-stralen, die in contact komen met de huid, hetzelfde is als in de zomer?

TW: Wat is mijn beste verdediging?
Dr. O.: Draag zonbescherming die je huid verdedigt tegen UVA en UVB. Ik raad mijn patiënten een water-resistente formule aan die rijkelijk en gelijkmatig aangebracht wordt op de delen van het lichaam die niet bedekt zijn, en voor ze de zon in gaan. Herhaal iedere twee uur als je in de zon bent, of iedere 40 minuten als je veel in het water bent, of veel transpireert.

Clinique’s ‘Guiding Dermatologist’ (adviserend dermatoloog) Dr. Orentreich is een internationaal erkend bedenker van vernieuwende behandelingen die zorgen voor een vitale en gezonde huid, ongeacht de leeftijd. In zijn praktijk in New York vertaalt hij de nieuwste wetenschappelijke inzichten in praktische en effectieve adviezen, net zoals zijn vader dat deed, Dr. Norman Orentreich, een van de stichters van Clinique.

Shop the Story