Game Changer

Waarom het uitknijpen van mee-eters zo verslavend is - en hoe het wèl mag van de dermatoloog

Je kent het wel: je wast je gezicht, dept het droog en kijkt dan nog eens goed in de spiegel om tot je schrik te ontdekken dat er een kolonie zwarte puntjes op je neus is komen wonen. Het felle licht in de badkamer versterkt de gruwelijke aanblik. Om van de vergrootspiegel nog niet te spreken. Er zit niets anders op dan je gereedschap er bij pakken - je vingernagels - en: uitknijpen.

Pijnlijke kwestie
Het is een pijnlijke kwestie, maar met ieder zwart puntje dat je te pakken hebt groeit je tevredenheid. ‘Er zit iets heel bizar triomfantelijks aan dit gekke klusje. Je hebt het geklaard, het probleem lijkt opgelost,’ zegt Dr. Samantha Boardman, M.D. en founder van Positive Prescription, een praktijk voor positieve psychotherapie in New York.

Voor de meeste mensen is het uitknijpen van mee-eters een guilty pleasure waar ze controle over hebben. Maar voor anderen wordt het een dwangmatige tic. ‘Iedere keer dat ze het doen komt er een klein beetje dopamine vrij in de hersenen, hetzelfde stofje dat vrijkomt bij vele andere verslavende gewoonten,’ zegt Dr. Michelle Henry, Clinical Instructor of Dermatology op het Weill Medical College. Dopamine heeft direct effect op je emotionele welzijn, op je pleziergevoel en pijnervaring. Het beheerst het beloningscentrum van het brein, daarom is dat uitknijpen zo verslavend en kun je er zo moeilijk mee stoppen.

Vergelijk poriën met de hals van een T-shirt
Iedere uitknijpsessie veroorzaakt zichtbare schade aan je huid, helemaal als je het dagelijks doet. ‘Knijpen, peuteren, trekken, prutsen: het beschadigt allemaal de wandjes van de poriën die daardoor groter en dieper worden, en ze keren niet terug in hun originele staat. Uiteindelijk zien ze er groter uit en zijn ze veel meer zichtbaar. De omtrek van een porie zou je kunnen vergelijken met de hals van een T-shirt. Als de rek er eenmaal uit is, komt hij niet meer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Het is onherstelbare schade.’ zegt Dr. Henry. Knijpen en peuteren aan je huid kan bovendien ontstekingen veroorzaken en hyperpigmentatie en littekentjes opleveren. Door het knijpen komen er bacteriën, vuil en vet van je handen en nagels in je poriën en dat zorgt weer voor….nieuwe mee-eters.

Slechte gewoonten kwijtraken
Als je de neiging tot uitknijpen voelt opkomen zou je direct afleiding moeten zoeken: bel een vriendin, maak een ommetje, ruim de badkamer op of doe een paar handschoenen aan als het echt erg is. ‘Je moet het patroon doorbreken en een nieuwe routine opbouwen die zorgt dat je deze slechte gewoonte kwijtraakt,’ zegt Dr. Boardman. ‘En,’ voegt Dr. Henry daar aan toe, ‘wapen je met een geweldig product dat je van zwarte puntjes afhelpt zonder dat je je huid beschadigt. Zo heb je wel de instant bevrediging maar niet de zichtbaar grotere poriën, pijn of littekentjes.’ Zij raadt aan: Self-Heating Blackhead Extractor. Dit reinigende product wordt warm wanneer je het mengt met water, opent de poriën op een milde manier zodat salicylzuur, bamboopoeder en puimsteen samen kunnen werken aan het wegnemen van geoxideerd vet, vuil en afvalstoffen zónder de huid te beschadigen. Het heeft een speciale applicator die mee-eters helpt losweken en weghalen. En: er is klinisch bewijs dat het zwarte puntjes met 93% vermindert in 6 weken. Reken je winst uit!

Model fotografie: Christine Hahn | Tekst: Julie Redfern

Shop the Story