Game Changer

Puistjes-aanval?
Zo los je het op

Met make-up op naar bed gaan, stress, hormonale schommelingen, overactieve talgkliertjes: het zijn allemaal oorzaken van een plotselinge pukkel. Maar het blijft altijd lastig om precies te zeggen wat de oorzaak is. ‘Puistjes komen en gaan, iedereen heeft er wel eens een,’ zegt David Orentreich, M.D., de in New York gevestigde dermatoloog die vast verbonden is aan Clinique. ‘ Het kan erger worden zonder zelf de oorzaak te kennen. Het is gewoon een natuurlijk verschijnsel.’

De voorbereiding is key.
Puistje of geen puistje, make-up ziet er altijd mooier uit op een gezonde huid. Een gedisciplineerde beautyroutine houdt niet alleen je huid in goede conditie, het zorgt er ook voor dat je minder last hebt van pukkels. Reinig twee keer per dag met het 3-Stappen Systeem voor jouw huidtype om puistjes te vermijden en om een mooie make-up basis te krijgen. Dat houdt ook in dat je een dagcrème gebruikt. Ook op een vette huid, die door de pukkeltjes droog en schilferig kan worden. Een vetvrije dagcrème geeft de huid een gezonde uitstraling en zorgt ervoor dat je make-up er ook veel beter uitziet.

Voor allerhande puistjes, van kleine tot grote, adviseert Dr. Orentreich een ‘spot treament’, zoals Anti-Blemish Solutions Clinical Clearing Gel, voordat je ook maar iets anders aanbrengt op je huid. ‘Ga er ook niet in zitten knijpen,’ waarschuwt hij. ‘Daardoor raakt de boel alleen maar erger ontstoken.’ Dat is moeilijk. We weten het. Maar doe het ècht niet, helemaal niet als je daarna make-up aan gaat brengen. ‘Als je het puistje openbreekt, is het eigenlijk een open wondje, en dus komt make-up daarin terecht,’ zegt Dr. Orentreich. ‘De huid probeert te helen maar kan dat niet door de vijandige bezoeker. Dat maakt het lastiger om te genezen.’

Gebruik make-up met ingrediënten erin die onzuiverheden tegengaan.
Of je nu al je hele leven ernstige puistjes hebt of een van de gelukkigen bent die af en toe een puistje krijgt: zorg voor de juiste producten. Zowel bij primers, foundations, concealers en poeders zou je formules moeten kiezen die olievrij zijn en non-acnegenic (dat betekent dat ze op een acnehuid getest zijn en bewezen is dat ze geen puistje veroorzaken).

Make-up op oliebasis is prettig op de huid en visagisten zijn er dol op, maar is helemaal niet geschikt voor mensen met een acnehuid," zegt Dr. Orentreich. Gelukkig heb je genoeg mogelijkheden. Een foundation zoals de Anti Blemish Solutions Liquid Makeup behandelt zowel puistjes als de talgproductie omdat het salicylzuur bevat, één van de meest effectieve ingrediënten tegen pukkeltjes.

Minder is meer.
De grote angst bij het aanbrengen van make-up over pukkeltjes is dat het eindresultaat pancake-achtig is, te dik en craquelé, zodat puistjes juist meer opvallen. Matin Maulawizada, de celebrity make-up artist uit New York en tevens Clinique Colour Pro, legt uit dat het allemaal te maken heeft met je concealertechniek. "De echte dekking krijg je niet met foundation," zegt hij, "die komt van je concealer."

Eerst breng je een dun waasje foundation aan om roodheid te verdoezelen en je teint egaal te maken. Dan raadt Matin aan dat je een klein beetje concealer op een klein kwastje doet en met het kwastje met concealer even over de rug van je hand strijkt, zodat alle haartjes goed bedekt worden met concealer. Dat voorkomt ophoping op de huid. ‘Begin bij de randjes van het pukkeltje en werk naar het midden toe om het pukkeltje helemaal te bedekken," zegt hij. "Dep dan met je ringvinger zachtjes nog een laagje concealer over de foundation. Doe dat drie keer of tot je de gewenste dekking hebt en wissel af: een laagje met het kwastje, een laagje met je ringvinger. Net zolang tot je de juiste dekking hebt die haast onzichtbaar overgaat in de rest van je huid."

Wanneer je veel puistjes hebt of een erg rode pukkel dan kun je een treatment concealer gebruiken, zoals Anti-Blemish Solutions Clearing Concealer, die zowel salicylzuur als acetyl glucosamine bevat om dode huidcellen, die de poriën verstoppen, weg te halen.

Je wilt misschien de poeder skippen, maar doe dat vooral niet. Een dun laagje poeder houdt de concealer de hele dag op zijn plek.

Reinig. Twee keer.
We weten hoe doodvermoeiend het idee is dat je je make-up weg moet halen aan het einde van een lange dag (of nacht), maar het is echt de beste manier om te zorgen dat de puistjes snel weg gaan. En je kunt je make-up snel in één stap weghalen en tegelijkertijd je gezicht reinigen.

‘Om te zorgen dat die ene reinigende stap ook goed werkt, is het belangrijk dat je je make-up weghaalt met iets dat de make-up snel oplost, omdat zeep alleen daar niet altijd geschikt voor is, ‘ zegt Dr. Orentreich. Dit betekent ook dat je niet hard hoeft te poetsen, en je huid niet zult irriteren. Een favoriet van visagisten is Take The Day Off Cleansing Milk, dat heel erg mild is en hydraterend.

Foto's: Yaso + Junko, Portretten: Karen Collins, Tekst: Bren Gomez 

Shop the Story